Blog van Zonder Vleugels informatie marketing

Zoek geen klanten, laat ze naar u toe komen

Patrick van der Meer, infopreneur en eigenaar van Zonder Vleugels, schrijft op dit blog regelmatig over klanten werven, Internet marketing, zoekmachine optimalisatie, conversie, en aanverwante zaken.

23 juni 2011

Bloggen is als leren fietsen

Filed under: Bloggen — patrick @ 12:39

Dit is mijn eerste blog. En het voelt als toen ik voor het eerst op een fiets zat, zonder zijwielen.

We hebben allemaal in onze jeugd leren fietsen. En nu mijn jongste zoon ook zover is, herken ik de stadia waar hij doorheen gegaan is. Ik herken het van vroeger, maar ik herken ook de stadia waar ik zelf doorheen moest om te beginnen met bloggen.

De verschillende stadia

Zowel bij mijn zoon bij het fietsen, als bij mijzelf bij het bloggen, herken ik de volgende stadia:

 1. Het nut er van inzien
 2. De protesten
 3. Just do it

Uiteindelijk resulterend in het magische moment: ik kan het!

Het nut ervan inzien

Mijn zoontje vond het eerst wel prima. Hij kon toch fietsen, met zijn zijwieltjes? En dat is inderdaad prima, om rond het huis lekker bezig te zijn.

Voor mijzelf geldt dat ook. Ik trek toch al klanten? Dat doe ik op de manier zoals ik ook mijn klanten aan klanten help. De details van hoe ik dat doe lees je elders op de Zonder vleugels website.

Maar zonder wieltjes kan je toch wat sneller. Dan kan je met je broer en ouders mee naar school fietsen, en nog verder.

En met een blog zorg je voor nog meer zichtbaarheid. Nog meer bezoekers, en misschien wel nog meer klanten. Het kostte mij wat tijd om te beseffen dat bloggen een waardevolle aanvulling kan zijn op de technieken die ik al gebruik. Met name een goede aanvulling op mijn website.

De protesten

Toen ik uiteindelijk de wieltjes van het fietsje had gehaald, kwamen de protesten. Nee, ik wil niet. Het is geen lekker weertje. Ik ga wel achterop.

De protesten die ik opvoerde tegen het bloggen waren van andere aard. Waar moet ik dan over schrijven? Welke techniek gebruik ik dan? Het kost zoveel tijd.

Just do it

Ieder protest vormt een obstakel. Een obstakel dat moet worden weggenomen. Bij mijn zoontje was het zijn vader die de obstakels hielp wegnemen. Maar wie was dat bij het bloggen?

Bij het bloggen was het een wat langer proces. Ik maakte lijstjes van onderwerpen om over te schrijven. Ik onderzocht welke techniek ik het beste kon inzetten. Maar de horde van tijd bleef lange tijd staan.

Totdat ik vorige week bij het Social Media Power Event kwam. Ik heb daar veel gehoord wat ik al wist. Maar ook veel nieuwe inzichten. En met name de Return on Investment die het me kan opleveren was het zetje in de rug die ik nodig had: en nu fietsen jij!!

Je hebt ook op andere gebieden leren fietsen

De analogie met fietsen herken je op vele vlakken. Heb ik niet ooit de investering gedaan in een pakket dat me leerde hoe je een succesvolle website maakt? Dat heeft de basis gevormd voor het bedrijf van mijzelf, maar ook van het bedrijf van mijn vrouw.

En heb ik niet ook de stap moeten nemen naar het full-time ondernemerschap? Ik had daarbij ook een flinke duw nodig, maar het is me wel gelukt.

En dus bij deze mijn eerste blog artikel. Beetje balanceren nog en dan…

Het magische moment

Ik kan fietsen!! Sinds mijn zoontje dat uitriep is hij bijna niet meer van zijn fiets te slaan. Telkens vraagt hij weer of we op de fiets gaan. Tuurlijk, hij is nog diverse keren gevallen, maar hij roept dan “Is niet erg” en gaat er weer vandoor, op weg naar de volgende brug.

En ook ik kan nu dan eindelijk roepen: ik heb een Blog! Alleen moet ik de uitspraak of ik kan bloggen maar aan jullie overlaten.

2 reacties

 1. Hi Patrick,

  Gefeliciteerd met je allereerste blog. Leuk om te lezen dat http://www.socialmediapowerevent.com je heeft geïnspireerd om deze stap te zetten. Complimenten over je blog. Ik heb hem met veel plezier gelezen. Ik wens je nog veel succes & bloginspiratie!!

  Groeten!

  Alwin

  PS Mochten ondernemers, na het lezen van jouw blog, nog niet overtuigd zijn waarom ze zouden moeten bloggen, dan is dit wellicht een interessant artikel:
  http://alwinzandvoort.wordpress.com/2011/01/24/8-redenen-om-te-bloggen/

  Reactie by Alwin Zandvoort — 23 juni 2011 @ 12:59

 2. Hoi Patrick,

  Complimenten. Voor je lef en voor de blog zelf. Ben benieuwd naar je volgende. Genoeg inspiratie de komende tijd in Thailand.

  Groet,
  Mariska

  Reactie by Mariska Bieleveld — 24 juni 2011 @ 07:49

RSS feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.